Tulburarea de personalitate dependentă

Tulburarea de personalitate dependentă

Tulburarea de personalitate dependentă este caracterizată printr-o stimă de sine scăzută și prin nevoia de a fi sprijinit.

Se structurează astfel un comportament docil și adeziv, precum și teama de separare. Dependentul are autoreprezentări negative în plan cognitiv, pe teme de ineficiență și inferioritate în raport cu cei din jur.

Este dominat de preocupări ilogice și ruminații legate de teama de a fi lăsat să se descurce singur, însoțită de convingerea că este incapabil să o facă. În plan afectiv, domină anxietatea socială și de performanța și teama de abandon, la care se adaugă tendința de a căuta imediat o altă persoană protectoare atunci când precedenta legătură interpersonală eșuează.

Are o senzație de disconfort intens și neajutorare în condiții de singurătate, cu teama cvasipermanentă de abandon. Trăsăturile de tip dependent se dezvoltă pe terenul vicierii atașamentului, în sensul dificultăților de separare atât față de figurile parentale, cât și față de imaginile internalizate ale acestora.

Concepția de sine este: “Sunt incapabil să mă descurc singur!”.

Concepția despre lume este: “Cei din jur mă ignoră și se feresc de mine!”.

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii