CBT pentru afecțiuni medicale

CBT pentru afecțiuni medicale

 

     Respectarea de către pacienți a tratamentului pentru diabetul de tip II, obezitate și alte probleme de sănătate cronice reprezintă o sursă foarte mare de îngrijorare pentru medici.  Medicii solicită de obicei ajutorul specialiștilor din domeniul sănătății mintale și comportamentale pentru a-și putea trata pacienții cu afecțiuni cronice, căutând, în același timp, modalități prin care să-și determine pacienții să respecte tratamentul. Aceste aspecte pot fi abordate în ședințe de psihoterapie, de terapie cognitiv-comportamentală sau dezvoltare personală. Fie că alegeți un psiholog online sau față în față, un psiholog de cuplu și familie sau un psiholog pentru terapie individuală, terapia psihologică vă poate ajuta să depășiți aspectele descrise în următoarele rânduri. 

 

     Cu ce obstacole se pot confrunta pacienții?

  • Complexitatea tratamentului poate influența gradul de respectare a acestuia
  • Medicamentele pot avea efecte secundare neplăcute sau intolerabile
  • Schimbările propuse în stilul de viață pot părea imposibile pacientului
  • Pacientul se poate angrena în distorsiuni cognitive, cum ar fi gândirea dihotomică sau gândirea catastrofică

     Multe probleme de sănătate pe termen lung le impun pacienților să adopte un mod de gestionare propriu pentru a normaliza cursul și impactul problemei, dar, deseori, pacienții nu dețin abilitățile necesare sau se angrenează în gândire problematică.  Schimbările din rutina de autoîngrijire, inclusiv modificări ale alimentației, pot determina pacienții să simtă frustrare și neajutorare, iar respectarea unui tratament medicamentos poate fi dificilă sau descurajantă.

     Se știe deja de foarte mult timp faptul că alegerile privind stilul de viață sunt asociate cu sănătatea, dar și cu boala și mortalitatea.  Un studiu efectuat de King, Mainous și Everett (2009) a arătat că respectarea unui stil de viață sănătos a scăzut pe parcursul celor 18 ani studiați, în timp ce dovezile degradării sănătății au crescut.  În mod similar, concluziile lui Ford, Bergman, Boeing, Li și Capewell (2012) sugerează că adulții care urmează o dietă sănătoasă și se implică în activități fizice suficiente își pot reduce considerabil riscul de deces timpuriu.  Având un eșantion de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, King, Mainous și Geesey (2007) au constatat că oamenii care au adoptat un stil de viață sănătos la o vârstă mijlocie au simțit un beneficiu imediat prin rate mai mici ale bolilor cardiovasculare și mortalitate. Acest studiu dă speranța că starea de sănătate precară se poate schimba după decenii de obiceiuri nesănătoase.

 

     Pacienții consideră de obicei dificilă schimbarea obiceiurilor de stil de viață, îngreunând astfel stabilirea obiectivelor și planificarea tratamentului.  Întrebări obișnuite, cum ar fi: „Ce ați dori să schimbați în legătură cu problema pe care mi-ați descris-o?” sau „Ce ați face mai mult și ce ați reduce ca urmare a tratamentului?”, nu ajută în mod deosebit dacă pacientul se simte copleșit sau neajutorat.

     Iată exemplul lui Joanie, o pacientă de 64 de ani, care a apelat la psihoterapie la recomandarea medicului său de familie.  Joanie nu înțelegea de ce medicul său dorea ca ea să consulte un psiholog. Până la urmă, se simțea bine.  Cu toate acestea, lui Joanie îi era greu să își țină nivelul glicemiei sub control și nu a putut să pună în aplicare schimbările pe care i le-a prescris medicul. Psihologul a început prin ai explica lui Joanie că pot colabora pentru a descoperi care erau obstacolele cu care se confrunta și că împreună pot găsi niște soluții.  Au folosit informațiile pe care le-a cules psihoterapeutul din conceptualizarea cognitivă a cazului și au înțeles că neajutorarea pe care o simțea Joanie s-a declanșat în momentul în care medicul a rugat-o să își schimbe puțin stilul de viață. Nu credea că poate să facă acele schimbări.  După ce a înțeles felul in care gândea Joanie, au fost mult mai clare modul în care se simțea și acțiunile ei (și inacțiunile). 

     În terapie psihologică și psihoterapie, atât psihoterapie online cât și psihoterapie față în față, un psiholog specialist vă poate ajuta și pe d-voastră să identificați aceste tipuri de gânduri disfunționale. După ce psihoterapeutul i-a explicat lui Joanie cum să identifice gândurile automate negative și nefolositoare, au colaborat mai departe in sedinte de psihoterapie cognitiv-comportamentala, pentru ca reacțiile ei să devină mai adaptative și mai rezonabile.

     Modul în care pacienții reacționează la provocările prevenirii și gestionării afecțiunilor cronice este esențial pentru clinicienii cognitiv-comportamentaliști, întrucât deținem instrumentele cu care îi putem ajuta pe pacienți să își modifice gândirea și comportamentul pentru a-și îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.

În terapia cognitiv-comportamentală, un specialist psiholog online sau față în față, vă poate ajuta să identificați aceste probleme și să canalizați gândurile și emoțiile în comportamente benefice pentru dumneavoastră și oamenii din jur.

 

https://beckinstitute.org/dr. Francine Broder

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii