Există câteva semne care pot indica faptul că ai putea fi dependent de alcool:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit anumite praguri de consum, dincolo de care putem aprecia alcoolismul:
O unitate corespunde unui pahar de vin de 75 ml, unui pahar de 25 ml whisky sau unei sticle standard de bere de 250 ml.
Simptomele fizice ale dependenţei de alcool, precum şi cele psihice includ: tulburări de somn, stări de greaţă sau vomă, dureri de cap şi probleme cardiace, tremor matinal la nivelul mâinilor şi picioarelor, stări de depresie, anxietate, momente de furie şi irascibilitate, vinovăţie, oscilaţii ample în starea de dispoziţie şi alte simptome specifice sevrajului.
Cum îţi manipulează dependenţa creierul ?
Alcoolismul, fiind o boală cronică, schimbă modul de funcţionare al creierului. Dopamina este un neurotransmiţător din creierul nostru care este asociat cu senzaţia de plăcere. Toate formele de abuz de substanţă, de la nicotină la droguri de mare risc inundă o anumită zonă a creierului nostru cu dopamină dându-ne impresia unei plăceri mai mult sau mai puţin intense, în funcţie de substanţa consumată. Mai mult decât atât, dopamina interacţionează cu un alt neurotransmiţător, glutamatul care are un rol important în procesul de învăţare şi memorare.
Expunerea repetată la un comportament de consum creează pe de o parte plăcere, iar pe de altă parte creierul nostru învaţă şi memorează acel comportament, transformându-l dintr-o practică simplă, într-o adicţie care pe termen lung ne va constrânge să repetăm comportamentul, chiar dacă nu vom mai simţi plăcere, în unele cazuri exact opusul, stare de rău fizică şi psihică.
O formă particulară a consumului de alcool este consumul de alcool de tip BINGE care presupune un consum excesiv de alcool într-o perioadă foarte scurtă de timp:
Tratamentul alcoolismului
Dezalcoolizarea şi dezintoxicarea care se realizează în centre specializate şi durează câteva săptămâni reprezintă principalele forme de tratament ale alcoolismului. Acest tratament presupune retragerea treptată de la consumul de alcool asociată cu administrarea unei medicaţii specializate pentru tratamentul sevrajului, al complicaţiilor sau al bolilor asociate. Sevrajul etanolic se caracterizează prin agitaţie psihomotorie, anxietate, tremor marcat, furie, stări de rău, crize de grand mal şi în multe cazuri comportament dezorganizat şi halucinaţii tranzitorii. Consilierea psihologică şi psihoterapia individuală şi de grup sunt esenţiale în tratamentul alcoolismului. Consilierea familială este de asemenea importantă. Psihoterapia poate fi realizată în cadrul clinicilor specializate sau în cabinete de psihoterapie.
În cazul în care cineva apropiat nouă este dependent de alcool este foarte important să îl ascultăm, să îl încurajăm, să îl susţinem să apeleze la ajutor, pentru că aşa cum spunea unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul dependenţelor, Gabor Mate, întrebarea corectă nu este “De ce bei?” ci “De ce suferi?“.