Respirația, remediu împotriva anxietății

Respirația, remediu împotriva anxietății

Exercițiile de respirație reprezintă unele dintre cele mai bune remedii cand suntem neliniștiți, agitați sau anxioși. Pare simplu, chiar banal, doar respirăm dintotdeauna și nu am stat poate niciodată să ne gândim activ la acest proces subtil, simplu, care de fapt menține viața. Când apare anxietatea, ea vine la pachet și cu dereglarea acestui ritm natural al respirație, de la o ușoară impresie că ne sufocăm, până la hiperventilație.

De ce ne ajută respirația și ce legături are ea cu creierul? În trunchiul cerebral se află centrul de control al sistemului nervos central. Acest incredibil mecanism este responsabil de reacțiile de luptă sau fugă, prin sistemul nervos simpatic și cele de calm și liniștire, prin sistemul nervos parasimpatic. Nervul vag, care inervează și reglează tractul gastrointestinal și digestia, se găsește tot în trunchiul cerebral. Așadar activarea lui, prin sistemul nervos parasimpatic ne calmează și liniștește.

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce simți în stomac fluturași când ești îndrăgostit, emoții înainte de un examen, nodul în stomac sau durere când ai colon iritabil, este din cauza nervului nostru vag.

Știind asta, printr-un exercițiu de respirație putem să ne liniștim această zonă, iar prin aceasta să ne calmăm mintea și întregul corp.

Îți las aici un exercițiu de respirație pe care îl poți face singur, fară un training prealabil și care, prin repetare, poate contribui la starea ta de bine.

Se inspiră pe nas, numârănd până la 3 sau la 6, în funcție de ritmul și durata respirației personale. Expirația se desfășoară activ, conform aceluiași algoritm de numărătoare. Așadar, dacă ai ales să numeri până la 5, vei avea: Inspirație 1,2,3,4,5; apoi Expirație 1,2,3,4,5. Poți repeta acest exercițiu 5 minute de 3 ori pe zi.

Să îți fie de folos!

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii