Ce este reziliența?

Ce este reziliența?

Plantăm semințele rezilienței prin felul în care prelucrăm evenimentele negative prin care trecem. Reziliența este capacitatea noastră de a face față adversităților, greutăților vieții, stresului prelungit, evenimentelor negative.

Reziliența este ca un mușchi, poate fi antrenată în fiecare zi, prin dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase.

Psihologul Martin Seligman vorbea despre cei 3P ai rezilienței:

  1. Personalization (personalizarea): credința că noi suntem de vină pentru ceea ce ni se întâmplă.
  2. Pervasiveness (generalizarea): credința că un eveniment negativ care ni se întâmplă ne va afecta întreaga viață, în fiecare aspect al ei.
  3. Permanence (permanența): credința că efectul negativ al unui eveniment va persista pentru totdeauna.

Sute de studii psihologice au demonstrat faptul că adulții și copii reușesc să treacă mai repede printr-un eveniment negativ, dacă realizează că ceea ce s-a întâmplat nu este în totalitate din cauza lor, nu le va afecta fiecare domeniu al vieții lor și cu siguranță nu îi va urmări pentru totdeauna, oriunde vor merge.

C.S. Lewis: Part of every misery is misery’s shadow… the fact that you don’t merely suffer but have to keep on thinking about the fact that you suffer.

Read: Option B, Sheryl Sandberg

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii