Dormi?

Dormi?

Cu toții trăim într-un secol al vitezei, în care productivitatea, concurența sau poate doar existența cotidiană ne cauzează stres și ne determină să prelungim cât de mult posibil orele de peste zi, doar pentru a apuca să realizăm tot ceea ce ne-am propus.

Lipsa somnului însă, cauzează o serie de perturbări ale funcționalității noastre globale și ne influențează negativ capacitatea de a face față sarcinilor complexe pe care le avem de întreprins de-a lungul zilelor.

Un creier obosit alocă mai puțin sânge cortexului prefrontal, acolo unde se află sediul sistemului nostru deliberativ. Din această cauză ne este greu să reacționăm inteligent în fața evenimentelor neașteptate, să producem idei noi sau să rămânem calmi în condiții de stres. Somnul insuficient ne influențează negativ inclusiv abilitatea de a ne aminti și de a învăța lucruri noi.

Majoritatea dintre noi avem nevoie de șapte până la nouă ore de somn pentru a funcționa la capacitate maxima.

Asa cum spunea Charles Czeisler, profesor specializat în medicina somnului la Harvard:

”Acum știm că o săptămână în care ai dormit doar patru sau cinci ore pe noapte îți induce o deteriorare a stării generale echivalentă cu a avea un procent de 0.1 alcool în sânge. Cu alte cuvinte, îți reduce abilitățile cognitive la fel ca și când ai fi beat. Cu toate acestea, nu am spune niciodată: “Tipul ăsta este un profesionist desăvârșit. E beat tot timpul!”

Și, cu toate acestea, continuăm să îi glorificăm pe oamenii care își sacrifică somnul.

Caroline Webb – How to have a good day

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii