Dilemele terapiei online

Dilemele terapiei online

De aproximativ 10 ani, am ședințe de psihoterapie online săptămânale. Este adevărat, clienții care apelează la această modalitate, la distanță, sunt aceia care se află și fizic, la distanță. În toate aceste situații, era cumva firească această abordare pentru mine, nu m-am îngrijorat sau preocupat la acel moment de aspecte precum alianța terapeutică, fiind mulțumiți, atât eu cât și clienții mei de faptul că puteau beneficia de terapie, chiar și online, din confortul casei sau depărtării de România.

Și totul a decurs normal… până acum vreo 4 ani, când un client din Timișoara, foarte obișnuit cu ședințele online și task-urile specifice unei companii multinaționale, m-a anunțat ca nu i se pare eficient să piardă timp în trafic până la cabinet și că preferă să deschidă laptopul și să avem ședința programată. Și atunci m-am îngrijorat….de ce nu vrea să vină la cabinet, care erau profunzimile psihologice ale acestei decizii……și multe, multe altele.

Ce face un psiholog aflat în cumpănă? Merge la maestru și întreabă. Așa am făcut și eu. Iar răspunsul m-a surprins. Am aflat că până și în anumite abordări de sorginte psihodinamică se practică terapia online, am aflat despre studii științifice serioase legate de diferențele între terapia clasică și cea online. Atunci m-am liniștit. Totul îmi arăta că, acel spațiu mintal care se creează între terapeut și pacientul/clientul său, acea securizare și ascultare activă a celuilalt, nu depinde de un ecran sau de un server, ci de legătura umană între doi oameni. Această legătură, atât timp cât este dorită, asumată și îmbogățită permanent, nu poate împiedica în nici un fel vindecarea.Sunt convinsă că fiecare dintre noi avem propriile credințe, rezistențe, percepții asupra a ceea ce ne face bine, ne dorim sau ni se pare firesc.

Cuvintele mele nu sunt o pledoarie pentru terapia online sau alegerile personale ale fiecăruia. Săptămânile acestea, fiind acasă în orele în care ar fi trebuit să fiu la cabinet și transferând aproape toate ședințele de psihoterapie în mediul online, mi-am amintit de începuturi. Nu mai are sens să spun că nu mi-aș fi imaginat vreodată că va fi așa…Am creat în casa și în mintea mea un spațiu în care sunt la cabinet, sunt prezentă în fiecare ședință în parte, chiar dacă uneori se aude de undeva de departe, eroii în pijama care salvează lumea. Pentru că, nu-i așa, trăim o nouă lume ?!

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii