În jurul anului 350 î.Hr., Aristotel scria cartea sa despre virtute și fericire, Etica Nicomahică.
Concepția lui Aristotel despre devenirea omului este cât se poate de actuală. Omul ajunge la binele său suprem, care îi asigură fericirea, prin activitățile lui spirituale, pe care le urmăreşte ca un scop în sine. Omul îşi face singur destinul său.
În cadrul acestei scrieri, Aristotel tratează și problema furiei, prin vorbele devenite astăzi celebre:
”Oricine poate deveni furios – e simplu. Dar să te înfurii pe cine trebuie, cât trebuie, când trebuie, pentru ceea ce trebuie și cum trebuie – nu este deloc ușor.”
Problematica furiei este tratata nu doar de filosofie, ci și de alte științe, printre care poate cea mai importantă este psihologia. În prezent sunt foarte cunoscute conceptele precum anger management, abordarea cognitiv-comportamentală a furiei sau furia și inteligenta emoțională.
Fără a intra în detalii terapeutice, vă prezint în acest articol pașii prin care trecem pentru a ajunge la furie și modul în care putem identifica instalarea ei, astfel încât să reușim amânarea sau chiar suprimarea reacțiilor noastre de furie.
Furia nu apare imediat, ci există 6 pași prin care trecem până la manifestarea ei. Acești pași evoluează la unele persoane în câteva secunde, la altele într-o perioadă mai lungă, de minute.
În urma cercetărilor efectuate în domeniul frustrării, se pare că o persoană trece în medie, prin 20 de frustrări zi de zi, de la lucruri mărunte (plouă afară și trebuie să merg pe jos până la serviciu) și până la frustrări majore de viață.
Cu toții trecem prin momente de supărare, tristețe, frustrare, nervozitate, neliniște. Problema nu constă în faptul că avem aceste stări, ci de foarte multe ori în faptul că îi învinovățim pe alții pentru ele.
Dacă parcurgem pașii de la 1 la 3 și ne oprim acolo, chiar dacă intervine un moment de disconfort, rămânem focusați pe soluție. Dacă însă parcurgem și pașii 3-6, devenim focusați pe problemă.
Stări precum bucuria, fericirea, optimismul, calmul, precum și multe altele, nu apar întotdeauna spontan. Ele se manifestă ca urmare a alegerilor pe care le facem în viață. Dacă alegem să ne simțim frustrați și să îi învinovățim pe alții pentru asta, nu vom ieși niciodată din cercul vicios al furiei, nici nu ne vom asuma starea emoțională pe care o avem.
Noi suntem singurii responsabili de felul în care ne simțim.
Nu este nicio problemă în faptul că ne frustram, de foarte multe ori frustrarea este inevitabilă.
FRUSTAREA ESTE NORMALĂ, ÎN SCHIMB FURIA ESTE O ALEGERE!