Stabilirea limitelor personale vs. boală. O alegere simplă?

Stabilirea limitelor personale vs. boală. O alegere simplă?

Tot mai des în ultimii ani se discută despre stres și implicațiile psihologice în diverse boli, de la astm, la bolile oncologice și neurologice.

Într-o culegere de excepție a celor mai interesante studii în acest domeniu, Gabor Mate, autor, medic și psihoterapeut, descrie faptul că numeroase persoane diagnosticate cu scleroză multiplă, o boală progresivă, care afectează sistemul nervos central, consideră că stresul emoțional este într-un fel implicat în geneza bolii lor.

Posibilii factori care ar putea fi implicați în precipitarea apariției acestei boli, sunt:

  • relația simbiotică cu părinții
  • lipsa independenței și autonomiei psihologice
  • o nevoie excesivă de dragoste și afecțiune
  • inabilitatea de a simți și exprima furia
  • precum și suprimarea emoțională.

Într-un studiu realizat în urmă cu foarte mulți ani, s-a observat că în 90% dintre cazurile diagnosticate cu scleroză multiplă, pacienții au experimentat înainte de apariția bolii, un eveniment traumatic, care le-a zdruncinat sistemul de securitate al corpului și minții.

Estomparea granițelor psihologice în timpul copilăriei, spune Gabor Mate in When The Body says NO, reprezintă o sursă semnificativă de stres în viitorul adult.

Aceasta aduce efecte negative permanente asupra sistemului hormonal și imunitar, deoarece copii care nu au învățat autonomia, vor trăi deseori o viață întreagă cu lipsa asertivității, incapacitatea de a spune nu și de a-și exprima propriile nevoi. Aceste elemente aduc stres cronic în viața adultului, cu efecte negative la nivelul corpului și al creierului, pe termen lung.

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie vă oferă servicii de terapie cognitiv-comportamentală individuală, de cuplu și familie, precum și ședințe de psihoterapie pentru copii.
Ica Secoșan, Fondator Clinica de Psihoterapie

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii