Majoritatea relațiilor, chiar și cele funcționale, în care partenerii se simt fericiți și împliniți unul cu celălalt, presupun conflicte și emoții inconfortabile, precum furie, supărare, tristețe, nemulțumire, dezamăgire.
Ce se întâmplă, însă, atunci când există o prăpastie între ceea ce îți dorești și ceea ce există în realitate?
Russ Harris (2009) aduce în discuție 4 opțiuni principale pe care le poți lua în considerare atunci când te confrunți cu o relație problematică:
Opțiunea 1. Pleci din relație
Înainte de a lua în considerare această opțiune poate e util să te întrebi:
Ai făcut tot ce a ținut de tine pentru a repara relația dintre voi?
Așteptările tale față de partener și relație sunt realiste?
Calitatea vieții tale, sănătatea și vitalitatea ta sunt mai bune pe termen lung dacă pleci?
În terapia cognitiv-comportamentală, un specialist psiholog online sau față în față, te poate ajuta să adresezi întrebările corecte și să găsești răspunsurile potrivite la acestea. Dacă ai ajuns în acest punct și ești sigur că e cea mai bună alegere pentru tine, e important să rămâi conectat la valorile tale și să iei această decizie pe cale amiabilă, în special dacă în relație sunt și copii.
Opțiunea 2. Rămâi și schimbi ce poate fi schimbat
Putem să ne controlăm doar propriile acțiuni, iar când ne gândim la ce putem schimba e important să ne concentrăm energia pe aceste aspecte. Nu putem controla acțiunile partenerului, modul acestuia de a gândi și de a simți. Vestea bună este că, dacă un partener își asumă propria contribuție în relație, dinamica relațională se poate schimba.
Asumarea înseamnă să îndreptăm lupa spre noi și să ne înțelegem mai bine propriile vulnerabilități și nevoi, să fim atenți la gândurile noastre, care de multe ori pot fi distorsionate și la acțiunile noastre, care ne pot apropia sau îndepărta de partener.
În terapie cognitiv- comportamentală, în ședințe de dezvoltare personală sau în terapie de cuplu, obișnuiesc să adresez clienților aceste întrebări de autoreflecție:
Ceea ce faci te apropie sau te îndepărtează pe termen lung de partenerul tău?
La ce comportamente nefolositoare ai putea să renunți?
Ce alte comportamente te-ar ajuta să creezi o mai bună conexiune între voi?
Opțiunea 3. Rămâi și accepți ce nu poate fi schimbat
E posibil să faci ceea ce ține de tine, și totuși relația să rămână problematică. Dacă alegi să rămâi, e important să practici acceptarea a ceea ce este dincolo de controlul tău. E important să faci loc unor emoții dureroase și să renunți la gândurile nefolositoare.
Ar putea fi de folos să te întrebi:
Cum pot face loc emoțiilor dureroase pe care le trăiesc?
Cum îmi pot îndeplini propriile nevoi, rămânând în același timp și pe direcția valorilor mele?
Există și altceva important în afară de trăirile mele dureroase? Cum pot acționa în aceste direcții?
Un psihoterapeut sau un terapeut de cuplu te poate ajuta să pui întrebările potrivite în aceste situații.
Opțiunea 4. Rămâi și faci lucruri care înrăutățesc relația
Din păcate, mulți oameni rămân în relație fără să facă ce ține de ei să o îmbunătățească și fără să practice acceptarea. Se plâng altora, se victimizează, încearcă să-și manipuleze partenerul, dau vina excesiv pe ei sau pe partener, devin critici sau reci, apelează la consum de substanțe, încercând să scape de emoțiile dureroase. Comportamentele care înrăutățesc relația vor duce la creșterea nivelului de suferință.
Trecerea în revistă a acestor 4 opțiuni atunci când apare blocajul în dilema de a rămâne sau a pleca ne poate ajuta să vedem că mereu putem alege cum să răspundem provocărilor relației. Putem alege acțiuni care ne îmbogățesc viața, față de cele care ne accentuează durerea emoțională și ne secătuiesc vitalitatea.
Iar când lucrurile devin prea grele, putem alege să ne comportăm cu bunătate și compasiune față de noi înșine.
Toate informațiile descrise mai sus nu reprezintă un demers terapeutic, ci sunt prezentate în scop de informare. În cazul în care emoțiile pe care le simțiți sunt intense iar situația de cuplu este problematică, vă recomand să apelați la un specialist psiholog, psihoterapeut online sau față în față. În ședințe de psihoterapie, individuale sau terapie de cuplu, puteți adresa aceste dificultăți și găsi împreună cu psihologul, căi adecvate de rezolvare.
Psihoterapeut Adela Loth