Relația este totul. Avantajele terapiei online!

Relația este totul. Avantajele terapiei online!

 

Oceanul separă teritorii, nu suflete. -Munia Khan      

 

  • Ce contează?
  • Contează cum ne privim unul pe celălalt!

         

     Când lucrăm pe Zoom sau Skype, camera video are puterea de a reda detalii faciale sau ale corpului clientului, cu o fidelitate chiar mai mare decât ar putea surprinde ochiul uman în cabinet. Mai mult de atât, în terapiile de sorginte psihanalitică în care pacientul este întins pe divan, poți zări fața sau corpul acestuia dintr-un unghi foarte limitat. În ciuda a ceea ce am putea crede, astăzi dispozitivele noastre performante au puterea de a reda detalii ale mimicii, gesticii și numeroase micro-expresii, mult mai clare decât ne poate oferi experiența imediată.

     Pe lângă toate acestea, cabinetul fizic oferă o sursă bogată de distrageri vizuale și auditive. De multe ori, m-am surprins în ședințele de terapie online că, din dorința de a nu pierde niciun detaliu pe care monitorul calculatorului mi-l oferă despre pacientul meu, nu am sesizat că s-a făcut frig în încăpere sau s-a întunecat afară. Spațiul mental în care eu și clientul meu de dincolo de ecran, uneori de la mii de kilometrii depărtare, ne conectăm, este mult mai valoros decât spațiul fizic.

     Mai mult de atât, întâlnirea psihoterapeutică în persoană este plină de doze de imaginar, de simbolism, de ireal (Agosta, 2020), fiind mediul propice de apariție a transferului și contratransferului.

     O particularitate și un beneficiu pe care doar terapia online îl oferă terapeutului este posibilitatea de a se vedea pe sine în ecranul monitorului. Este o sursă bogată de învățare, în special pentru terapeuții aflați în formare. Ne putem vedea pe noi, evalua și analiza dacă mimica noastră este potrivită, dacă postura transmite deschidere și disponibilitate. Iar ce este cel mai grozav, este că putem face asta aici și acum, în timpul muncii propriu-zise cu pacientul, nu într-un joc de rol cu un coleg.

     Plecând de la regula de bază că ceea ce o persoană face offline, va face și online, desigur că online-ul încurajează uneori exprimarea de sine neinhibată, alteori descurajează exprimarea de sine. Exprimarea pacientului în mediul online este o sursă suplimentară de informații pentru terapeut.

     În videoconferință, forța emoțiile care sunt exprimate sau negate de către client sau pacient (Schore, 2003) depinde mult mai mult de propria toleranță față de emoții a terapeutului. În spațiul virtual, este rolul terapeuților să acorde o atenție sporită comunicării verbale și nonverbale, pentru a se asigura că abilitatea lor de a accepta emoțiile este văzută și simțită cu claritate de către pacienți (Ogden, Goldstein, 2020).

 

     Iată câteva recomandări punctuale:

 

Creați un spațiu fizic de lucru care simulează un cabinet de terapie și limitează interferența în timpul ședințelor.

Asigurați-vă că distanța față de monitor este suficientă încât interlocutorul să distingă expresiile feței, dar și gesturile de  deschidere ale brațelor.

Acordați o atenție deosebită contactului vizual și intonației. Mai mult decât niciodată, cuvântul are o forță incredibilă.

Privirea și tonalitatea vocii reprezintă mijloace primare de comunicare a empatiei.

În calitate de terapeuți, cereți permisiunea de a pune întrebări suplimentare despre corp deoarece invariabil este mai greu de urmărit în timpul unei videoconferințe.

Rămâneți pe deplin conștienți de schimburile de moment cu moment, care au loc de la terapeut la client și invers.

Permiteți-vă un ritm mai lent, pentru a întări unele aspecte și a încuraja conștientizarea și insight-ul în demersul terapeutic (Weinberg, 2020).

 

     Terapia online oferă noi oportunități de a dezvolta relații terapeutice puternice, încurajând intimitatea terapeutică în moduri în care terapia în persoană nu o poate face (Kocsis, Yellowlees, 2017).

 

Cabinetul nu oferă niciun avantaj în plus față de ecran. Relația este totul.

 

     Duhul – comunicarea online – a ieșit din  lampă, iar întoarcerea în timp nu mai este o opțiune. Viitorul aparține celor care sunt capabili să interpreteze și să gestioneze atât transferul offline cât și cel online (Weinberg, Rolnick, 2020).

 

Psihoterapeut dr. Ica Secoșan

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii