Vulnerabilitatea, slăbiciune sau putere?

Vulnerabilitatea, slăbiciune sau putere?

Fiecare dintre noi simțim săptămânal trăiri precum tensiune, stres, insecurizare, îngrijorare, tristețe, teamă, instabilitate, furie și multe alte emoții, care sunt identificate de foarte multe ori ca vulnerabilitate.

Cuvântul vulnerabilitate înseamnă, conform unei definiții simple din dicționar, ceva ce poate fi rănit ușor, atacat cu ușurință, o parte a noastră care este defectuoasă sau deficitară. Foarte des ne spunem sau auzim afirmații de genul: “Nu trebuie să fi slab, fii curajos”. Rădăcina cuvântului curaj provine din latinescul cor, care înseamnă inimă. La origini, cuvântul curaj avea așadar o altă înțelegere decât cea actuală. A fi curajos însemna a spune deschis ce ai pe inimă, a te deschide în fata celuilalt, cu toate calitățile, dar și defectele sau deficientele tale. De-a lungul timpului definiția cuvântului curaj s-a modificat, astăzi fiind aproape similară cu ceea ce înțelegem prin eroic.

A fi curajos nu înseamnă a-ți nega sau suprima vulnerabilitatea, ci a-ți asuma propria vulnerabilitate.

În societatea nostră, cu toții fugim de suferință. Știința s-a dezvoltat atât de mult încât dacă ai o durere în corp, există cu siguranță o pastila pe care o poți lua astfel încât durerea să dispară imediat, ceea ce nu-ți mai dă timp să te întrebi de ce a apărut durerea, ce din viața ta, ziua pe care o ai, stilul tău de viață face ca o durere în corpul tău să apară recurent?

Trăim într-o societate la minut, în care avem așteptarea ca, alegând bine, să trăim doar emoții pozitive, încercând din răsputeri să eliminam sau să îndepărtăm de noi orice formă de suferință. Ceea ce foarte mulți dintre noi nu înțelegem este că, nu avem un buton pe care putem apăsa și distruge emoțiile negative, fără a le elimina și pe cele pozitive. Evitarea permanentă a oricărei neplăceri, face imposibilă bucuria autentică!

Dacă ai dificultăți în trăirea emoțiilor pozitive, dacă te simți amorțit/ă, dacă ai trecut printr-o perioadă dificilă și vrei să te protejezi cu orice preț, chiar cu riscul de nu mai simți nici emoțiile pozitive, practică bucuria, practică râsul, practică jocul, practică dansul sau orice altă activitate care te face să trăiești.

Vulnerabilitatea este instrumentul de măsura al curajului. Să afirmi “Sunt vulnerabil.” înseamnă să ai curaj. Să îți asumi oscilațiile emoționale, furia pe care o simți uneori, tristețea sau gândurile negre, frica pe care o simți în viață, îngrijorările cotidiene, înseamnă să fi un om curajos.

Nu există niciun citat mai potrivit care să descrie felul în care consider că ar fi minunat să ne conducem viața, precum cuvintele lui Mark Twain: “Dansează ca și cum nu te-ar vedea nimeni. Cântă ca și cum nu te-ar asculta nimeni. Iubește ca și cum nu ai putea fi niciodată rănit și trăiește ca și cum te-ai afla în Paradis.”

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii