Oamenii din toate timpurile au trait pentru iubire, au murit pentru iubire, au ucis pentru iubire, au scris milioane de pagini despre iubire sau in numele iubirii. Grecii numesc iubirea romantica, “nebunia zeilor”.
Antropologul american Helen Fisher, a prezentat rezultatele cercetarii sale in care raspunde la intrebarea:“De ce el? De ce ea?”
Studiul a constat in doua parti : in prima parte a cercetarii, a fost verificata activitatea cerebrala a 49 de persoane, in diverse etape ale relatiei de cuplu (17 persoane care tocmai s-au indragostit, 15 persoane care au fost respinse in dragoste si 17 persoane aflate in relatii de lunga durata, mai mult de 21 de ani de relatie), activitate observata pe RMN functional. In a doua parte a cercetarii, mai bine de 10 milioane de oameni din intreaga lume au raspuns unui chestionar, construit ca urmare a tiparelor obtinute din studiul initial.
Dragostea este un “sistem nervos” extrem de puternic, mai puternic decat atractia sexuala, traita prin activitate cerebrala in diverse zone ale creierului.
La intrebarea “De ce el? De ce ea?”, de ce te indragostesti de o anumita persoana si nu de alta, teoriile psihologice vorbesc despre factori precum:
Cu toate acestea, poti intra intr-o incapere in care toate persoanele sa corespunda criteriilor de mai sus si cu toate astea nu te indragostesti de toata lumea, ci doar de o anumita persoana. Asadar mai lipseste ceva, un ingredient care ne face sa ne indragostim doar de anumite persoane in viata noastra.
Raspunsul de afla in studiul personalitatii! Pe scurt, personalitatea este rezultatul educatiei (copilarie, experiente, mediu) si a biologiei (temperament, predispozitii genetice). Studiile recente au aratat ca aproximativ 40 % pana la 60% din ceea ce suntem, se datoreaza materialului genetic pe care l-am mostenit.
Daca teoriile psihologice explica doar partial de ce ne indragostim doar de anumite persoane, cercetarea lui Helen Fisher raspunde la intrebarea:
“Ce anume din biologia noastra, din temperamentul si predispozitiile noastre genetice ne ghideaza alegerea partenerului/partenerei ?”
La nivelul sistemului nervos exista 4 mari categorii de neurotransmitatori care sunt implicati intr-o varietate larga de activitati:
Fiecare dintre aceste sisteme sunt legate de o constelatie de trasaturi de personalitate.
Chestionarul pe care l-au completat cele 10 milioane de oameni, din 40 de tari, a continut afirmatii si intrebari specifice fiecarui sistem, de genul :
In urma interpretarii datelor, au fost identificate 4 stiluri de gandire si comportament, fiecare cu trasaturi specifice:
TIPUL DOPAMINA/NOREPINEFRINA – EXPLORATORUL
Trăsături:
TIPUL SEROTONINA – CONSTRUCTORUL
Trăsături:
TIPUL TESTOSTERON – DIRECTORUL
Trăsături:
TIPUL ESTROGEN/OXITOCINA – NEGOCIATORUL
Trăsături:
Exista tipare in natura, exista tipare in personalitate, prin urmare exista tipare si in modul in care ne alegem partenerii de viata.
Iată tiparul:
EXPLORATORII SUNT ATRASI DE EXPLORATORI
CONSTRUCTORII SUNT ATRASI DE CONSTRUCTORI
DIRECTORUL ESTE ATRAS DE OPUSUL LUI, DE NEGOCIATOR
NEGOCIATORUL ESTE ATRAS DE OPUSUL LUI, DE DIRECTOR