Ica Secoșan

Ica Secoșan

Psiholog clinician & Psihoterapeut
Fondator Clinica de Psihoterapie
  • Psiholog clinician și Psihoterapeut, specializat în terapie cognitiv-comportamentală, acreditat de Colegiul Psihologilor din România.
  • Doctor în Medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, Facultatea de Medicină Generală, Departamentul de Chirurgie Plastică.
  • Psiholog clinician al Unității de Arși Grav din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu din Timișoara.
  • Lector asociat al Departamentului de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie.
  • Membru al Colegiului Psihologilor din România și al Asociației Române de Terapie Cognitiv-Comportamentală (ARTCC).

 

     În anul 2000, semestrul I la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, am fost în practică de specialitate în Spitalul de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranță Jebel. Atunci am descoperit în mine dorința de a deveni psiholog clinician. De atunci, au trecut ani, am terminat facultatea și studiile post-universitare în psihopatologie.

     Cu o pasiune aparte pentru profiling și criminologie, am ales două variante de studii masterale în Tel-Aviv, prima iubire, psihologia medicală și criminologia în cadrul Universității Bar-Ilan. Alegerea a fost grea, dar drumul a curs lin către psihologia medicală și munca de psiholog clinician în cadrul Organizației de Sănătate Mintală Israel, cu beneficiarii acesteia, pacienți psihiatrici care locuiau în comunități protejate.

     În anul 2008, la întoarcerea în țară, o dată cu deschiderea Cabinetului Individual de Psihologie, activitatea mea profesională a fost dedicată exclusiv psihoterapiei de sorginte cognitiv-comportamentală și a preocupărilor specifice psihologului clinician. În calitate de psiholog angajat al Spitalului Județean de Urgență Pius Brînzeu din Timișoara, într-una dintre cele mai dificile secții, Unitatea de Arși Grav, am trăit și trăiesc în continuare, cele mai mari bucurii profesionale și cele mai crunte înfrângeri.

     Pacientul ars este ca niciun alt pacient. Este greu de descris în cuvinte ce înseamnă o arsură profundă și pe o suprafață corporală mare și complicat de înțeles durerea, suferința, trauma și moartea. Dar apoi, minunile se întâmplă pe bandă rulantă, acele situații în care și cele mai științifice abordări ale medicinei moderne se opresc la o limită, iar apoi altcineva sau altceva intervine. Și viața renaște...

     Să înțeleg mai bine ce se petrece cu noi atunci când suntem expuși ca și cadre medicale, medici,  psihologi, asistenți, kinetoterapeuți, aproape zilnic la suferința umană, la vederea unui om la fel ca mine, ca tine, pe un pat de spital, din care ies doar tuburi și aparate, la mirosul particular pe care doar oamenii care au intrat vreodată într-o secție de arși îl cunosc și multe, multe altele…. m-a determinat să studiez în cadrul Școlii Doctorale a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, sindromul de burnout în rândul cadrelor medicale care gestionează pacientul critic. 

 

     Anul 2020 a fost o provocare pentru noi toți. Pandemia COVID-19 ne-a oferit prilejul de a analiza cele mai importante aspecte ale vieții: sănătatea, familia, timpul, munca, iubirea aproapelui, empatia și compasiunea pe care le manifestăm în lume. Pentru mine, a fost un an de cumpănă, de modificări esențiale și de satisfacții mult așteptateÎn ultima lună a anului am deschis porțiile Clinicii de Psihoterapie, un proiect de suflet la care am muncit în ultimii ani. 

 

     Te aștept alături de mine în această călătorie. Să auzim numai de bine!

Clinica de Psihoterapie

Clinica de Psihoterapie reunește o echipă de psihoterapeuți specializați în terapie cognitiv-comportamentală și acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Contactează-ne

Clinica de Psihoterapie folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii